Masa de Sărbători a românilor va fi mai scumpă în acest an, anunță producătorii din industria alimentară. Prețurile la carnea de porc, unul dintre produsele cele mai căutate în perioada Crăciunului, vor crește cu până la 15%, iar cozonacii vor costa și ei mai mult din cauza scumpirii materiilor prime.
Producătorii avertizează că prețul cărnii de porc va crește cu 10-15% până în luna decembrie din cauza pestei porcine africane, care a redus semnificativ oferta de carne pe piața locală. În prezent, doar 20% din carnea de porc consumată în România provine din producția internă, restul fiind acoperit prin importuri. Aceste importuri generează costuri suplimentare, ce vor fi reflectate în prețul final pentru consumatori.
Potrivit lui Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, cererea de carne de porc crește semnificativ în preajma sărbătorilor de iarnă, în timp ce oferta este din ce în ce mai redusă.
„De la mijlocul lunii noiembrie, cererea pentru carnea de porc crește semnificativ, iar oferta internă este insuficientă. Din cauza pestei porcine africane, România va trebui să importe cantități mari de carne, ceea ce va duce la creșteri de prețuri între 10 și 15%”, a explicat Ladoși.
În piețele din România, prețurile actuale pentru diferite tipuri de carne de porc sunt deja ridicate: mușchiulețul de porc se vinde la 45 de lei/kg, pulpa de porc între 25 și 30 de lei/kg, iar cotletul depășește adesea 30 de lei/kg. Prețurile vor continua să crească odată cu apropierea lunii decembrie. Pe lângă carne, cozonacii – desert tradițional pe masa de Sărbători – vor avea și ei prețuri mai mari anul acesta. Costul materiei prime a crescut, ceea ce obligă producătorii să majoreze prețurile. În supermarketuri, prețul unui cozonac variază între 15 și 20 de lei/kg, în timp ce în cofetării sau patiserii, un cozonac poate ajunge la 100 de lei.
Aceste scumpiri vin într-un context dificil pentru producătorii români, care se confruntă cu provocări legate de reducerea efectivelor de porci din cauza pestei porcine africane și de creșterea costurilor de producție, pe fondul inflației și a prețurilor mai mari pentru resursele necesare.