Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs, ieri dimineață, în zona seismică Vrancea. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din județul Botoșani. 12 clădiri din zona metropolitană a municipiului Botoșani (Centrul de Agrement „Codri de Aramă” Agafton – zonă urbană fictivă) s-au prăbușit sau au fost grav avariate. 26 de persoane au fost surprinse sub dărâmături.
În urma cutremurului, în sediul administrativ al Centrului de Agrement „Codri de Aramă” Agafton s-a produs o explozie la centrala termică. Deflagrația a fost urmată de un incendiu violent, existând riscul de propagare la rezervorul de combustibil și pădurea din apropiere.
Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce s-a desfășurat, în ultimele 24 de ore, în Centrul de Agrement „Codri de Aramă” Agafton.
Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare, de extragere a victimelor din zonele de pericol, de acordare a primului ajutor medical răniților. La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital.
S-a mai acționat pentru stingerea incendiului, dar și salvarea unor persoane de la înălțime.
Pentru asanarea teritoriului, a acționat echipa pirotehnică a ISU Botoșani.
56 de persoane printre care și 16 copii nu mai unde să locuiască, după ce casele au fost distruse în urma cutremurului, precum și a replicilor acestuia.
Prefectul județului Dan Nechifor, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, a dispus organizarea unei tabere de sinistrați pe terenul de sport al obiectivului. Aceasta este compusă din punctul de primire, evidență și repartiție a sinistraților, punctul de triaj și prim ajutor, punctul de distribuire a ajutoarelor, depozitul pentru bunurile sinistraților, sectorul de cazare, infirmerie/punctul medical și izolatorul, depozitul de alimente și bucătăria, sala de mese, rezerva de apă potabilă și sectorul tehnic.
S-a impus și intervenția jandarmilor pentru asigurarea măsurilor de securitate și pază, restabilire a ordinii publice, la nevoie, dar și pentru reținerea unei persoane care încerca sa sustragă bunuri din interiorul unei clădiri.
Fluidizarea traficului și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare, pe timpul desfășurării exercițiului au fost asigurate de către polițiști.
La exercițiu au participat și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” cu o dronă, ai Centrulului de Comunicații al Punctului de Comandă Mobil, dar și ofițeri din cadrul Direcției Regionale de Informații Moldova Nord.