Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat că începând din această săptămână vremea va suferi o schimbare radicală, trecând de la ninsori și ploi la temperaturi de până la 19-20 de grade Celsius.
„Înțelegem că vine primăvara și temperaturile vor fi mai specifice pentru luna aprilie, un mijloc de primăvară, deoarece începând din a doua parte a acestei săptămâni, temperaturile vor ajunge chiar la 19-20 de grade, în special în Capitală și în jumătatea sudică a țării. De mâine ne așteptăm la valori de 14-15 grade în partea de sud-vest a țării, însă vom mai avea o noapte rece, cu valori de aproape -9 grade. După aceea, temperaturile vor crește treptat, ajungând la 19-20 de grade, iar spre sfârșitul săptămânii chiar peste 20 de grade”, a declarat Elena Mateescu.
Deficit de precipitații și riscul apariției secetei
Această creștere bruscă a temperaturilor vine într-un context nefavorabil pentru agricultură, din cauza deficitului de precipitații. Directorul ANM avertizează că lipsa ploilor va duce la apariția primelor zone secetoase din România la sfârșitul lunii martie.
„În ceea ce privește precipitațiile, nu vor fi importante. De mâine, vremea se va schimba radical, atât din punct de vedere al cerului înnorat, cât și al ameliorării precipitațiilor. Din păcate, la noi nu vor fi precipitații semnificative. Începând de miercuri, poate mâine local și izolat în partea de nord-est sau la munte se vor înregistra unele ploi, dar săptămâna viitoare nu ne așteptăm la precipitații semnificative. Abia după săptămâna următoare ar putea să avem unele precipitații, dar nu cantități foarte mari”, a explicat Mateescu.
Datele furnizate de ANM indică un deficit sever de precipitații în lunile de iarnă. „Încheiem lunile ianuarie și februarie cu cantități foarte mici de precipitații. În ianuarie am avut doar 45% din cantitatea normală de precipitații, iar în februarie doar 30%. Va fi nevoie de ploi pentru a asigura aprovizionarea satisfăcătoare cu apă, deoarece în mare parte din țară ne confruntăm cu o aprovizionare deficitară”, a mai precizat directorul ANM.
Un an agricol slab, cauzat de lipsa precipitațiilor, ar putea genera probleme economice majore pentru România, având în vedere contextul internațional și volatilitatea pieței de produse alimentare.
Specialiștii recomandă monitorizarea atentă a situației meteorologice și adoptarea unor măsuri preventive în sectorul agricol pentru a diminua efectele unui eventual episod de secetă prelungită.