Primarul orașului Duisburg, Sören Link, a stârnit un val de reacții după ce a cerut măsuri mai stricte împotriva imigranților est-europeni, acuzați că abuzează de sistemul de asistență socială din Germania.
Într-o postare recentă pe Instagram, Sören Link a distribuit un articol din publicația germană Welt, intitulat sugestiv: „Imigrația oamenilor săraci din Europa de Sud-Est poate și trebuie oprită”. În mesajul său, primarul atrage atenția asupra unui fenomen pe care îl consideră îngrijorător și susține că orașul său, alături de alte localități din regiunea Ruhr, este puternic afectat de imigrația din România și Bulgaria.
„De aproape 15 ani, ne confruntăm cu un val de migrație din partea unor persoane fără educație, dintre care unii profită fraudulos de sistemul nostru social. Este nevoie urgentă de acțiune din partea guvernului federal”, a declarat primarul.
Link susține că în spatele acestor cazuri se află adesea rețele infracționale bine organizate, care aduc persoane în Germania cu scopul de a obține în mod fraudulos beneficii sociale. În multe cazuri, spune el, imigranții sunt și victime ale acestor rețele – constrânși să predea banii obținuți și amenințați de cei care le „fac rost de acte”.
Într-o afirmație care a atras imediat atenția presei internaționale, Link a subliniat o practică devenită, aparent, comună în Duisburg și Gelsenkirchen: persoane care lucrează formal doar câteva ore pe lună, pentru a putea accesa legal ajutoare sociale semnificative. Potrivit datelor citate, o familie de șase persoane poate obține, în acest mod, până la 2.700 de euro lunar.
Datele prezentate de Welt arată că în Duisburg doar 17% dintre cei aproximativ 26.000 de români și bulgari au un loc de muncă legal, în timp ce în Gelsenkirchen rata scade la 13%. Autoritățile locale susțin că acești oameni se bazează aproape exclusiv pe sistemul de sprijin social.
În plus, percheziții recente, precum cea din clădirea supranumită „Gigantul Alb”, au scos la iveală fraude masive – în special în legătură cu alocațiile pentru copii. Oficialii germani estimează că s-au prevenit pagube de milioane de euro doar în urma unei singure intervenții.
Sören Link cere acum acces rapid la datele persoanelor suspectate de fraudă, întărirea controalelor la frontieră și posibilitatea de deportare pentru cei care nu-și pot susține financiar existența. „Cine nu muncește, trebuie să plece”, a fost declarația sa tranșantă.
Declarațiile primarului au stârnit o dezbatere acută în mediul public. În timp ce unii politicieni din zona Ruhr susțin măsurile propuse, alții atrag atenția asupra riscului de stigmatizare a unor minorități etnice și asupra faptului că Germania beneficiază, în același timp, de forță de muncă calificată din România și Bulgaria – în special în domenii precum sănătatea.
„Imigrația din Europa de Est este un efect secundar al liberei circulații a lucrătorilor în UE. Întreaga Germanie profită de pe urma acestui principiu, însă problemele reale sunt concentrate în câteva orașe. Nu trebuie să confundăm abuzul cu întreaga comunitate”, a subliniat jurnalistul Till-Reimer Stoldt, autorul articolului din Welt.