Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție au finalizat un nou dosar – al nouălea la număr – care vizează fapte de corupție comise în legătură cu fraudarea examenelor teoretice pentru obținerea permiselor de conducere. Ancheta a vizat activitatea desfășurată în cursul anului 2020 în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Suceava.
În acest dosar au fost trimiși în judecată 79 de inculpați, dintre care 18 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Printre aceștia se numără un ofițer de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), mai mulți intermediari și candidați la examenul pentru permisul auto, care ar fi oferit sume de bani pentru fraudarea probei teoretice.
Rețea infracțională bine structurată
Potrivit rechizitoriului, începând cu ianuarie 2020, comisarul-șef de poliție Obreja Radu Ionuț, pe atunci șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, ar fi pus bazele unui grup infracțional organizat. Din această structură ar fi făcut parte alți polițiști, instructori auto, administratori de școli de șoferi și persoane fără calitate specială.
Membrii grupării ar fi înlesnit accesul fraudulos la răspunsurile corecte din cadrul probei teoretice a examenului auto sau ar fi permis candidaților să pătrundă în sala de examinare cu dispozitive de comunicare și înregistrare audio-video, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 800 și 1.800 de euro.
Exemple concrete de mită
În data de 19 august 2020, Obreja Radu Ionuț ar fi primit, prin intermediul inculpatului P.S.L., suma de 2.400 de euro de la doi candidați, pentru a permite accesul acestora în sala de examen cu echipamente electronice destinate fraudării.
Instructorul auto R.I., și el inculpat, este acuzat că a intermediat între candidați și comisarul Obreja, asigurând identificarea celor interesați, comunicarea sumelor de bani pretinse, pregătirea candidaților în vederea fraudării și remiterea sumelor de mită.
Zeci de candidați implicați
Nu mai puțin de 75 de candidați sunt acuzați că ar fi oferit mită pentru a promova proba teoretică. În total, în cursul anului 2020, sumele remise au variat între 200 și 5.500 de euro per candidat.
Procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra sumelor de bani aparținând inculpaților Obreja Radu Ionuț și P.S.L., în vederea confiscării acestora.
Acorduri de recunoaștere a vinovăției
Între 2022 și 2025, 18 dintre inculpați au recunoscut faptele și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Aceștia au acceptat pedepse cu închisoarea între 1 an și 8 luni și 2 ani și 6 luni, toate cu suspendarea executării sub supraveghere.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Suceava, cu propunerea de menținere a măsurilor asigurătorii.
Ancheta a beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție. Reamintim că această etapă a procedurii penale nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție, conform Codului de procedură penală.