Astăzi, 28 aprilie 2025, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, a avut loc un eveniment de mare însemnătate duhovnicească: împlinirea rânduielii de deshumare a osemintelor Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie, ca etapă esențială în procesul de proclamare oficială a canonizării lor.
Soborul de clerici, avându-i în frunte pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul și Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud, a săvârșit slujba rânduită pentru acest moment solemn. Cu grijă și evlavie, moaștele celor doi cuvioși au fost scoase din locul de odihnă, curățate de pământ și așezate în sicrie noi, confecționate din lemn. Obiectele păstrate în mormintele lor au fost, de asemenea, adunate și depuse cu cinste în cutii special pregătite.
După deshumare, sfintele moaște au fost purtate în biserica Mănăstirii Sihăstria, unde soborul a încheiat rânduiala cu intonarea troparului fiecăruia dintre cei doi sfinți, aducând slavă lui Dumnezeu pentru acest moment de har.
În cuvântul său de învățătură, PS Nichifor a subliniat semnificația duhovnicească profundă a acestei zile:
„Părinții Paisie și Cleopa au fost părinți ai binecuvântării și tot cu binecuvântare am început și noi acest demers, binecuvântare care are un început în proclamarea sinodală a canonizării lor. Am văzut cu toții cum lucrează Dumnezeu chiar și în zilele neputinței noastre. Iar bucuria aceasta, a bunelor miresme care au umplut cimitirul în timpul deshumării, se cere a fi primită cu smerenie și recunoștință în inimile noastre”.
În mod deosebit, soborul și credincioșii prezenți au fost martorii unei binecuvântate minuni: deși pământul era jilav și apele ajunseseră în morminte, osemintele Cuvioșilor Paisie și Cleopa au răspândit o mireasmă plăcută, semn vădit al sfințeniei lor.
Deshumarea a respectat întru totul rânduielile bisericești și pregătește așezarea moaștelor în racle noi, lucrate cu grijă și cinstire. Următorul moment major va fi proclamarea oficială a canonizării celor doi mari părinți, programată pentru 7 august 2025, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, ocrotitoarea bisericii noi a Mănăstirii Sihăstria.
Amintim că anul 2025 a fost declarat de Patriarhia Română drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În acest context solemn, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în luna iulie, canonizarea Părinților Paisie Olaru și Cleopa Ilie, care vor fi prăznuiți anual la data de 2 decembrie.
Prin această măsură, Biserica aduce recunoaștere oficială vieții lor sfinte, pline de rugăciune, ascultare și îndrumare duhovnicească, care a luminat calea credincioșilor în vremuri de încercare.