Direcția Națională Anticorupție a anunțat, în cursul acestei zile, luarea unor măsuri preventive față de mai mulți aleși locali și funcționari publici din județul Botoșani, acuzați de fapte grave de corupție. Printre inculpați se numără primarii localităților Mihai Eminescu, Flămânzi și Ungureni, precum și alți oficiali locali.
Primari acuzați de luare de mită
Dumitru-Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale). Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Gireadă ar fi pretins și primit mită de la B.V.M., administratorul de fapt al unei societăți comerciale, în schimbul facilitării unor plăți și contracte în favoarea firmei acestuia. Sumele și foloasele necuvenite primite includ plata unor materiale de construcții în valoare de 91.822 lei, prioritizarea unor plăți către firme controlate de apropiați, precum și obținerea unui teren în valoare de 50.000 euro în condiții avantajoase.
Oloeriu Dan, primarul orașului Flămânzi, este și el cercetat pentru luare de mită. Acesta ar fi pretins și primit, în august 2024, materiale de construcții în valoare de 75.111 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, de la același B.V.M., în legătură cu atribuțiile de serviciu privind derularea unor contracte publice.
În urma acestor acuzații, cei doi edili, împreună cu B.V.M., au fost prezentați astăzi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cercetări extinse: trafic de influență și divulgarea de informații confidențiale
Ancheta DNA vizează și alți oficiali locali. Voicu Ionuț, secretar general adjunct al unei filiale locale de partid, este acuzat de trafic de influență. Între 26 septembrie și 24 octombrie 2024, acesta ar fi pretins sume de bani de la B.V.M., promițând influențarea unor funcționari în vederea favorizării firmei acestuia la licitații publice.
Ivanache Ilie, fostul primar al comunei Ungureni, și Batîr Rareș, administratorul public al aceleiași localități, sunt acuzați de luare de mită și divulgarea de informații confidențiale. La 11 septembrie 2024, aceștia ar fi solicitat 5% dintr-un contract de aproximativ 635.000 lei în schimbul oferirii criteriilor de atribuire înainte de desfășurarea licitației.
Șchiopu Neculai, viceprimar al comunei Coșula, este acuzat că, în octombrie 2024, a pretins materiale de construcții în valoare de peste 30.000 lei pentru altă persoană, în legătură cu atribuțiile sale în cadrul unui contract public.
Măsuri preventive dispuse
În cazul lui Voicu Ionuț, Ivanache Ilie, Batîr Rareș și Șchiopu Neculai, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 7 aprilie 2025, cu impunerea unei cauțiuni în valoare de 50.000 de euro. Totodată, a fost instituită cauțiune asupra unor bunuri imobile ale acestora.
Pe perioada controlului judiciar, inculpații au obligația să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt convocați, să nu părăsească țara fără acordul procurorilor și să nu ia legătura cu ceilalți inculpați sau martori.
Mențiuni legale
Reamintim că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă procesuală care nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție. Toți inculpații beneficiază de dreptul la apărare și de un proces echitabil.
Procurorii beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în desfășurarea acestei anchete.
Comunicatul a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media.