Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, după o ședință a Partidului Social Democrat (PSD), că în Parlament există o propunere legislativă menită să interzică jocurile de noroc de tip „păcănele” în orașe. Potrivit premierului, această măsură este inspirată din legislația altor țări europene și vizează reducerea impactului negativ pe care aceste activități îl au asupra societății.
„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a declarat Marcel Ciolacu.
Noile reguli pentru sălile de jocuri de noroc
Conform proiectului, sălile de jocuri de noroc vor putea fi amplasate doar la marginea orașelor, la cel mult 50 de metri de limita teritorială a localității. De asemenea, acestea nu vor putea funcționa la mai puțin de 300 de metri de unități de învățământ, spitale, biserici sau alte instituții publice.
În plus, se interzice amplasarea acestor săli în locații care obstrucționează traficul sau care limitează accesul pietonal, cum ar fi intrările în clădiri, pasaje pietonale sau stații de transport în comun.
Fenomenul jocurilor de noroc în România
În ultimii ani, sălile de jocuri de noroc s-au răspândit semnificativ în orașele din România. Medicii și psihologii avertizează că dependența de jocurile de noroc este o problemă gravă, mai ales în rândul tinerilor.
Potrivit statisticilor oficiale, cel puțin 15% dintre adulții din România participă la o formă de joc de noroc. Dintre aceștia, aproximativ 98.000 de persoane sunt afectate de dependență. Cei mai predispuși sunt bărbații tineri (18-24 de ani), necăsătoriți, cu educație medie și din mediul urban.
În prezent, la nivel național funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și aproximativ 70.000 de aparate de tip „păcănele”.
Ce urmează?
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, România va urma exemplul altor state europene care au limitat drastic accesul la jocurile de noroc. Guvernul speră ca această măsură să reducă numărul dependenților, să protejeze categoriile vulnerabile și să elimine tentațiile din mediul urban.
Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut în Parlament, iar în cazul în care va fi adoptat, sălile de jocuri de noroc vor dispărea complet din orașe.