Elevii din județul Botoșani sunt încurajați să se implice activ în prevenirea violenței școlare prin intermediul unei inițiative educative și creative lansate de Inspectoratul General al Poliției Române. Campania națională „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.” este implementată în acest an școlar și de către polițiștii de siguranță școlară din județ, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
În luna mai, în cadrul acestei campanii, se derulează Concursul național de fotografie „Școală în siguranță!”, destinat elevilor de gimnaziu. Participanții sunt invitați să realizeze creații fotografice prin care să transmită mesaje de susținere a unui climat educațional sigur, fără violență, exprimându-și opiniile într-un mod creativ și nonviolent.
Un singur pas până la înscriere
Concursul include o singură etapă de jurizare, la nivel național, iar elevii care doresc să participe se pot înscrie online, accesând linkul disponibil pe site-ul oficial www.sigurantascolara.ro, în secțiunea PROIECTE & CAMPANII. Tot acolo este disponibil și regulamentul concursului, care oferă detalii despre condițiile de participare, criteriile de evaluare și calendarul activităților.
Activități preventive în școlile botoșănene
Campania vine în completarea activităților preventive desfășurate deja în unitățile de învățământ din județ. În perioada septembrie 2024 – aprilie 2025, polițiștii de siguranță școlară au organizat peste 570 de activități de informare și conștientizare, adresate elevilor din ciclul gimnazial și liceal.
Temele abordate au vizat combaterea violenței fizice și verbale, prevenirea bullying-ului, dar și consecințele consumului de substanțe psihoactive. Scopul acestor acțiuni este de a crea un mediu sigur, în care tinerii să se simtă protejați, ascultați și sprijiniți.
Apel la implicare și conștientizare
Prin campania „Tăcerea e tot violență!”, autoritățile doresc să sublinieze importanța intervenției timpurii și comunicării deschise în cazul situațiilor de violență școlară. Tinerii sunt încurajați nu doar să nu fie agresori, dar și să nu rămână indiferenți atunci când sunt martori la acte de violență în școli.