Autoritățile române au emis o avertizare Cod Galben de inundații, care va intra în vigoare duminică, 21 aprilie, la ora 23:00, și va rămâne valabilă până marți, 23 aprilie, la ora 09:00. Avertizarea vizează în special sectorul amonte al râului Prut, în zona Acumulării Stânca-Costești, situată în județul Botoșani.
Conform comunicatului emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 48 de ore indică o posibilă creștere semnificativă a debitelor și nivelurilor râului Prut, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, pe teritoriul Ucrainei.
„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, în bazinul superior al râului Prut din Ucraina, se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție”, se arată în avertizarea hidrologilor.
Avertizarea vizează râurile din bazinul hidrografic Prut, în special sectorul amonte Acumularea Stânca-Costești, o zonă sensibilă la variațiile de debit cauzate de fenomenele meteo din bazinul transfrontalier. Autoritățile locale din județul Botoșani au fost informate și sunt pregătite să intervină în caz de urgență.
Comitetele locale pentru situații de urgență sunt sfătuite să monitorizeze cu atenție evoluția situației și să informeze populația din zonele cu risc crescut. Locuitorii din apropierea cursului de apă sunt îndemnați să evite deplasările în zonele joase și să nu traverseze poduri sau drumuri care ar putea fi acoperite de apă.
Râul Prut, afluent al Dunării și curs de apă transfrontalier important pentru România, Republica Moldova și Ucraina, este cunoscut pentru variațiile bruște ale debitului în perioadele de topire a zăpezilor sau ploi abundente în regiunile montane din Ucraina. Astfel de fenomene pot produce efecte rapide și severe în zonele de aval, precum județul Botoșani.
INHGA precizează că situația este în continuă monitorizare, iar în funcție de evoluția hidrologică și meteorologică, avertizarea poate fi prelungită sau actualizată.
Pentru informații actualizate și recomandări oficiale, populația este rugată să urmărească anunțurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Administrației Naționale „Apele Române”.
În caz de urgență, sunați la 112 și urmați instrucțiunile autorităților locale.