Ministerul Apărării Naționale (MApN) a efectuat verificări la nivelul întregii structuri militare pentru a identifica eventuale cazuri de militari români implicați ca mercenari în operațiuni private desfășurate în Republica Democratică Congo. Aceste investigații au fost declanșate la finalul lunii februarie, în urma scandalului care l-a implicat pe Horațiu Potra, acuzat de procurori că ar fi pus la cale un plan de destabilizare a statului român.
Conform verificărilor, 466 de militari rezerviști proveniți din MApN au semnat contracte cu companii private de securitate care au activat în R.D. Congo după trecerea lor în rezervă. Acești foști militari au ieșit din sistem din diverse motive, inclusiv pensionare, demisie sau probleme medicale.
În paralel, MApN a descoperit că șapte militari activi – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști – au fost angajați temporar în companii de securitate din Congo în perioada 2023 – începutul lui 2025, deși se aflau în concediu legal de creștere a copilului.
Ministerul Apărării a constatat că acești militari au încălcat mai multe reglementări, inclusiv părăsirea teritoriului național fără aprobare și primirea indemnizației de creștere a copilului în timp ce lucrau în străinătate. Pentru unul dintre acești militari, cercetările s-au finalizat deja, iar cazul a fost sesizat Parchetului Militar. Pentru ceilalți șase, urmează măsuri similare.
În plus, MApN a inițiat proceduri disciplinare și administrative, urmând ca acestea să fie finalizate după stabilirea încadrării legale a faptelor de către procurori.
Investigațiile au mai scos la iveală că 24 de militari care au demisionat anterior și au activat în companii private din Congo au fost reangajați în MApN între 2023 și 2024. Ministerul precizează că acești militari nu prezintă riscuri majore de securitate, însă vor fi monitorizați suplimentar.
Totodată, 14 militari rezerviști care au activat în Congo au fost înrolați, între 2020 și 2024, ca rezerviști voluntari în România. Ministrul Apărării a dispus măsuri urgente pentru clarificarea circumstanțelor și prevenirea unor astfel de situații pe viitor.
În ultimele luni, presa românească a relatat despre prezența numeroșilor cetățeni români în Republica Democrată Congo, implicați în activități militare private sub contracte de securitate. Românii ar fi fost plătiți cu salarii de cel puțin 5.500 de dolari pe lună, mult peste veniturile din România.
Unul dintre numele cele mai sonore este Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, acuzat de procurori că a organizat o rețea de recrutare a militarilor români pentru misiuni în Congo. Potrivit autorităților, Potra ar fi fost liderul unei companii militare private europene care operează în această țară.
Autoritățile române continuă investigațiile pentru a preveni implicarea neautorizată a militarilor în astfel de operațiuni.