Planul fiscal al României, care ar urma să fie trimis vineri la Bruxelles, a fost discutat neoficial miercuri cu reprezentanții Comisiei Europene, potrivit surselor guvernamentale.
Deși Ministerul Finanțelor ar fi trebuit să publice deja documentul, acesta a fost ținut departe de ochii publicului, speculându-se că include creșteri de taxe, care ar putea afecta scorul electoral al partidelor de guvernare în contextul alegerilor viitoare. Documentul prevede reducerea deficitului bugetar în următorii șapte ani și implementarea unei reforme fiscale în acord cu propunerile Băncii Mondiale, care ar putea include creșteri de TVA, impozit progresiv, majorarea taxelor pe proprietate și eliminarea facilităților fiscale.
Una dintre măsurile discutate privește reducerea progresivă a pragului de impozitare pentru IMM-uri, de la 500.000 de euro la 88.500 de euro, în mai mulți ani, pentru a respecta cerințele Comisiei Europene. Planul mai include măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului, printre care eliminarea privilegiilor bugetarilor, reducerea subvențiilor pentru companiile de stat și ajustarea anuală a tarifelor pentru serviciile publice.
Detalii suplimentare despre noile taxe și măsuri fiscale ar urma să fie anunțate abia după alegerile din 2024, cu efect de la 1 ianuarie 2025.